Marineret dyrefilet på spyd

Marieneret dyrefilet på spyd.PNG

At grille har ofte været signalet til hyggeligt samvær en sommeraften i skønt vejr, hvor man slapper af og nyder maden i det fri med familie og venner. I dag har mange en lukket grill, en kuglegrill, så det at grille er ikke længere noget, der kun hører sommeren til. Med den lukkede kuglegrill kan man grille året rundt i al slags vejr. Kuglegrillen har ikke blot forlænget grillsæsonen væsentligt, men har også åbnet for nye muligheder, der inddrager adskillige andre kulinariske traditioner med mange nye og spændende ingredienser, f.eks. vildt. Vildt bliver nemlig fremragende, hvis det er tilberedt korrekt i grillen – altså skånsomt og med nænsom hånd, så det beholder saft og smag.

Antal personer: 4 prs.

Ca. 800 g filet fra råvildt

Grillspyd

Marinade:

2 spskf. olie

2 spskf. citronsaft

2 spskf. appelsinsaft

3 fed presset hvidløg

Salt, peber

Lidt hakket persille

 

Fremgangsmåde:

  1. Pisk ingredienserne til marinaden sammen og lad den stå at trække smag, mens kødet klargøres.
  2. Puds først ryggen fri for hinder og udvendige sener. Skær fileterne af ved at skære langs begge sider af rygtappene helt i bund til ribbenene, som følges udefter. Gør det meste af arbejdet med fingrene ved at trække forsigtigt i fileterne hele tiden, indtil de er skåret helt af. Kom eventuelt rygbenet i fryseren og brug det senere til fond.
  3. Flæk rygfileterne på langs og læg dem i marinaden, eventuelt i en plasticpose. Kødet bør ligge i det mindst 1-2 timer, gerne natten over i køleskab. Dup kødet let med køkkenrulle, når det tages op af marinaden.
  4. Skær hvert filetstykke i stykker, som er lidt længere end spyddene, og sæt dem på disse, som billedet viser, og krydr med salt og peber.
  5. Lad spyddene starte på indirekte varme i ca. 6-8 minutter, derefter på direkte varme i ligeledes 6-8 minutter.
  6. Stegetiden afhænger selvfølgelig af, hvordan man ønsker sit kød stegt, så den nævnte stegetid er kun vejledende. Tjek eventuelt stegetemperaturen med stegetermometer.


Servering:

Spyddene drysses med hakket persille og serveres med friske eller grillede grønsager eller en frisk salat, nye ristede kartofler og hvidløgsbrød.

Tips!

De udskårne, marinerede rygfileter er også fremragende, hvis de grilles hele uden spyddene og serveres skiveskårne.

 

Velbekomme!

Finn Kallesø Sørensen 

© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/